Újraalkottuk a Mátrix hardverét

A Schönherz Kollégium szervezésben résztvevő szakmai diákkörei folyamatosan igyekeznek még többet hozzátenni a rendezvény technikai hátteréhez. Idén végre elkészült a Mátrix 4-hez tartozó vadonatúj, saját tervezésű MUEB, ami a színfalak mögött számos nagy újdonságot tartogat.

A negyedik verziós MUEB

A MUEB-ek (Multi usage Ethernet Board-ok) felelősek a szobák ablakaira felszerelt, szobánként két darab LED-es panel irányításáért és az animáció kijátszásáért. Kritikus tehát, hogy nagyon megbízhatóak legyenek, és mivel sokat kell belőlük egyetlen este alatt felszerelni, fontos az egyszerű beállíthatóságuk.

Ebbe a verzióba már több öngyógyuló biztosíték került a board és a panelek megóvására, és minden szükséges helyen túlfeszültség- és elektrosztatikus kisülésvédelemmel láttuk el – így a korábbiakkal szemben már nem lehet balesetszerűen, érintéssel tönkretenni. Előzőleg egy egyszerű áteresztőtápot alkalmaztunk, és a melegedés problémáját hűtőbordával oldottuk meg; sajnos hamar kiderült, hogy a borda könnyedén elhajlik és zárlatot okoz, ezért ma már hatékonyabb, kapcsolóüzemű tápot használunk. Munkánk ellenőrzéseképp bevizsgáltuk a MUEB topológiáját, és több elektromágneses kompatibilitási tesztnek is alávetettük, amiket egytől egyig sikeresen teljesített. ESD teszten 4 kV-ig hibamentesen üzemelt, 8kV-nál újraindult, de nem szenvedett különösebb maradandó károsodást. Ezúton is köszönjük a BME HVT vizsgálatokban nyújtott segítségét!

Teljesen elvetettük az eddigi jumper-es konfigurálhatóságot. A MUEB 4 alkalmas lett a DHCP protokoll használatára – ehhez saját MAC címtartománnyal is rendelkezünk – és már készül az a szkript, ami az eszköz fizikai helye alapján fog IP-t osztani neki. Ez azt jelenti, hogy a vele való kommunikációhoz már nem kézzel kell kiosztanunk a megfelelő azonosítókat, továbbá elkerüljük a kontakthibás jumper okozta címütközéseket a kollégiumi hálózaton. A board több funkciója vált távvezérelhetővé, megteremtettük a lehetőséget akár arra is, hogy további fejlesztések után a jövőben egy távoli firmware frissítés elérhetővé váljon.

Ezek mellett számtalan apróbb újítást is rejtenek az áramkörök: a 8 bites mikrokontrollert 32 bitesre cseréltük, 100 megabites ethernet vezérlőt szereltünk be, és az esetleges hibák kezeléséhez feedback LED-ek állnak rendelkezésre. Mivel firmware szinten 4 bites színmélységet támogatunk, bár az animációkat kijátszó szoftver még csak 3 bitre képes, egy lehetséges jövőbeli irányként elképzelhető, hogy a többlettudást fehéregyensúly-állításhoz fogjuk felhasználni.

Szívesen megnéznéd működés közben a Mátrix következő generációját? Gyere el 23-án, valamint ne felejts el visszajelezni Facebook-on sem!