Újraalkottuk a Mátrix hardverét

A Schönherz Kollégium szervezésben résztvevő szakmai diákkörei folyamatosan igyekeznek még többet hozzátenni a rendezvény technikai hátteréhez. Idén végre elkészült a Mátrix 4-hez tartozó vadonatúj, saját tervezésű MUEB, ami a színfalak mögött számos nagy újdonságot tartogat.

A negyedik verziós MUEB

A MUEB-ek (Multi usage Ethernet Board-ok) felelősek a szobák ablakaira felszerelt, szobánként két darab LED-es panel irányításáért és az animáció kijátszásáért. Kritikus tehát, hogy nagyon megbízhatóak legyenek, és mivel sokat kell belőlük egyetlen este alatt felszerelni, fontos az egyszerű beállíthatóságuk.

Ebbe a verzióba már több öngyógyuló biztosíték került a board és a panelek megóvására, és minden szükséges helyen túlfeszültség- és elektrosztatikus kisülésvédelemmel láttuk el – így a korábbiakkal szemben már nem lehet balesetszerűen, érintéssel tönkretenni. Előzőleg egy egyszerű áteresztőtápot alkalmaztunk, és a melegedés problémáját hűtőbordával oldottuk meg; sajnos hamar kiderült, hogy a borda könnyedén elhajlik és zárlatot okoz, ezért ma már hatékonyabb, kapcsolóüzemű tápot használunk. Munkánk ellenőrzéseképp bevizsgáltuk a MUEB topológiáját, és több elektromágneses kompatibilitási tesztnek is alávetettük, amiket egytől egyig sikeresen teljesített. ESD teszten 4 kV-ig hibamentesen üzemelt, 8kV-nál újraindult, de nem szenvedett különösebb maradandó károsodást. Ezúton is köszönjük a BME HVT vizsgálatokban nyújtott segítségét!

Teljesen elvetettük az eddigi jumper-es konfigurálhatóságot. A MUEB 4 alkalmas lett a DHCP protokoll használatára – ehhez saját MAC címtartománnyal is rendelkezünk – és már készül az a szkript, ami az eszköz fizikai helye alapján fog IP-t osztani neki. Ez azt jelenti, hogy a vele való kommunikációhoz már nem kézzel kell kiosztanunk a megfelelő azonosítókat, továbbá elkerüljük a kontakthibás jumper okozta címütközéseket a kollégiumi hálózaton. A board több funkciója vált távvezérelhetővé, megteremtettük a lehetőséget akár arra is, hogy további fejlesztések után a jövőben egy távoli firmware frissítés elérhetővé váljon.

Ezek mellett számtalan apróbb újítást is rejtenek az áramkörök: a 8 bites mikrokontrollert 32 bitesre cseréltük, 100 megabites ethernet vezérlőt szereltünk be, és az esetleges hibák kezeléséhez feedback LED-ek állnak rendelkezésre. Mivel firmware szinten 4 bites színmélységet támogatunk, bár az animációkat kijátszó szoftver még csak 3 bitre képes, egy lehetséges jövőbeli irányként elképzelhető, hogy a többlettudást fehéregyensúly-állításhoz fogjuk felhasználni.

Szívesen megnéznéd működés közben a Mátrix következő generációját? Gyere el 23-án, valamint ne felejts el visszajelezni Facebook-on sem!

6 thoughts on “Újraalkottuk a Mátrix hardverét

 1. Szept. 23-án az animációk lejátszása során -a korábbi években tapasztaltnál- jóval több beragadt pixel csúfította el az egyes animációkat (a konvertált animációkat ez nyilván kevésbé érintette).
  A permanensen pixelhibás paneloktól eltekintve a legtöbb pixel csak átmenetileg ragadt be, azaz ezek bizonyos kód/színinformáció kiküldése után regenerálódtak, de más helyeken újabb átmenetileg beragadt pixelek képződtek és ezek is képesek voltak regenerálódni újabb kód kiküldésekor.
  (lehet, hogy nem túl jó a hasonlat, mint ha egy CMOS áramkör szabadon “lógó” bemenete szórt kapacitások hatására a kimenetet random módon hogy 1-be, hol 0-ba billentené. Ha viszont e bemenet tristate meghajtóját határozott 1-be vagy nullába billentjük, akkor helyreáll a CMOS áramkör működése. Mint ha a bemeneti felhúzó/vagy lehúzó ellenállások hiányoztak volna). Persze lehet, hogy teljesen más eredetű a probléma oka, csak én képzeltem ide a CMOS-os hasonlatot.
  Szerintetek mi lehetett a hiba oka és esetleg felmerült-e már bennetek, hogyan lehetne ezt megoldani.
  Kíváncsian várom válaszotokat.

  1. Szia!

   Számos oka volt annak, hogy azt láttuk, amit láttunk, és ezek közül az egyik valóban az új MUEB volt. A probléma viszont nem hardveres eredetű, a firmware-be került egy bug, ami csak akkor jön elő, ha a teljes épületen játszunk animációt – így tesztelésnél sem sikerült felfedeznünk. Egy túlcsordulásról van szó egyébként, aminek hatására az eszköz – az IP címétől függően – különböző módokon elkezdte magát a headert vagy épp más szobák csomagjait lejátszani.
   Ugyan még vizsgálódunk, de végeztünk pár szimulációt, ez alapján ez volt a domináns hiba. A firmware-t kijavítottuk, jövőre reméljük, hibátlanul élvezhetjük a Mátrixot. Idén pedig… Az érdeklődők láthatták, milyen színű egy IP fejléc.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük